Betaalbaar duurzame Veranda-starterswoning

 

Energielasten van gas en stroom nog geen 7 euro per maand?

Een duurzame woning met minimaal energieverbruik. En dat voor maximaal 160.000 euro, inclusief grondkosten! Kortom  een betaalbare starterswoning. Een utopie? Beslist niet. DuTef, Architectenbureau Wijffels en Aannemersbedrijf Buiteveld hebben samen het concept ontwikkeld. De partners presenteren deze betaalbaar duurzame starterswoning tijdens de beurs Huis&Tuin, van 1 tot en met 4 maart in het WTC in Leeuwarden. 

Het woonconcept bestaat uit een optimaal geïsoleerde Veranda-woning, typen 2-onder-1-kap en rijtjes, met woonkamer, keuken, 2 slaapkamers, badkamer en een zolder met ruimte voor een derde (slaap)kamer. De veranda is onderdeel van het duurzame concept en dient ‘s zomers als zonwering, maar geeft de laagstaande zon in de wintermaanden juist gelegenheid om binnen te komen. In het zongerichte dak zijn panelen voor warmwater en elektriciteit verwerkt. 

Zeer lage energielasten
Voor de verandawoning zijn drie concepten ontwikkeld: één mét gasverbruik en twee met alleen een elektriciteitsvoorziening. Deze laatste woningen zijn daarom ideaal voor gasloze wijken. In één woonconcept verwarmen elektrische infraroodpanelen het hele huis. Het grootste deel van de energie wordt in de woning zelf opgewekt met behulp van een warmtepomp waarvoor geen grondboring nodig is. Het gebruik van bijzonder duurzame technieken betekent een Energie Prestatie

 

Coëfficiënt (EPC) van 0.119, dus ver onder de huidige norm van 0.6. De energielasten voor gas en elektriciteit voor wonen bedragen dan ook nog geen 7 euro per maand.

Uniek samenwerkingsverband
Stichting Duurzame Technieken Fryslân (DuTef), een samenwerkingsverband van een aantal Friese installatie bedrijven, timmert al een aantal jaren aan de weg om het gebruik van duurzame technieken als zonnepanelen, warmtepompen en dergelijke te stimuleren, vooral bij bouw- en renovatieprojecten. Architectenbureau Wijffels in Joure speelde daarop in met het verrassend ontwerp van de duurzame starterswoning. Aannemersbedrijf Buiteveld in Oosterwolde sloot zich aan bij het samenwerkingsverband. De drie partijen brengen de woningen samen op de markt.
Het unieke is dat de kennis van de verschillende partijen is gebundeld zodat er een optimaal energiezuinig resultaat ontstaat.

Kostprijs maximaal 160.000 euro
De bouwprijs van de woningen bedraagt maximaal 160.000 euro, inclusief de bouwgrond. De woningen passen in principe overal in uitbreidingsplannen, maar zijn ook ideaal voor (kleine) dorpen die kampen met leegloop. Met deze betaalbare, zeer energiezuinige woningen kunnen jonge mensen in het dorp blijven wonen waardoor de leefbaarheid behouden blijft. Tal van gemeenten hebben al interesse getoond, onder andere de gemeente Leeuwarden voor het uitbreidingsplan De Zuidlanden. 

Download de folder >


Download de folder >

 

 

Meer artikelen

Terug naar overzicht >

DuTeF - samenwerkende fryske installateurs met verstand van duurzame energie